مقدمه
اگر مسائل روانی کارمندان را مهم تلقی می کنید، از اهمیت رضایت شغلی آگاهی دارید. سالیان زیادی سازمان های مختلف در مورد اشتغال و افزایش رضایت پرسنل تحقیق و هزینه نموده اند. اما متاسفانه در حال حاضر نیروی کار خیلی خوشحال تر از ۱۵ سال قبل نیست. اما علت چیست؟ در این مقاله می خواهیم راجع به ۱۰ کار ساده و اثبات شده برای افزایش رضایت شغلی صحبت کنیم.
اهمیت ایجاد رضایت شغلی
رضایت کارکنان دو جنبه کوتاه مدت و بلند مدت دارد. در کوتاه مدت منجر به ایجاد حرکت های مثبت و افزایش حس مسئولیت می گردد. کارمندی که ناراضی باشد، به دنبال ایجاد تغییر خواهد بود. این شخص در دراز مدت به سازمان ضربه وارد می کند. فرد ناراضی شروع به جستجوی دلایل بیشتری برای دوست نداشتن شرکت می کند. به عنوان مثال اگر ارزیابی ناعادلانه دلیل اصلی ناامیدی او باشد، به این نتیجه می رسد که شرکت او را به عنوان یک دارایی ارزشمند قبول ندارد. در این حالت انگیزه خود را برای انجام کارها به بهترین نحو ممکن از دست می دهد و راندمان کاریاش پایین خواهد آمد.
اما در بلند مدت کارمند ناراضی نگرانی منفی خود را در مجامع خارجی بیان می کند. هنگامی که شخصی همواره از شرکتی نقد منفی داشته باشد، ذهنیت دیگران هم نسبت به آن خراب خواهد شد. در نتیجه اعتبار سازمان تحت تاثیر قرار می گیرد و ذهنیت بدی برای بقیه ایجاد می شود. پس رضایت شغلی بخش مهمی از چرخه عمر و انگیزه کارمند برای وفاداری، اشتغال به کار در مجموعه و افزایش بهره وری است.
راهکارهای ایجاد رضایت شغلی
ریشه همه موارد بالا اعتماد دو جانبه است. این مهم ترین اصل برای ایجاد رضایت به نظر می رسد. اگر نتوانید به پرسنل خود اطمینان کنید، نمی توانید به کسی استقلال، مسئولیت پذیری و یا انعطاف پذیری را آموزش دهید. به عنوان یک رهبر با افزایش هوش هیجانی در تیم همدلی، دلسوزی، قدردانی را به وجود آورید.
بیشتر ارتباط برقرار کنید
اجازه ندهید سمت های شغلی بین شما و کارمندان تان فاصله ایجاد کند. اینکه شما شخص اول سازمان هستید، دلیل محکمی برای نداشتن ارتباط با دیگران نیست. صحبت و گفتگو را به یک فرهنگ سازمانی تبدیل کنید. همین ارتباطات صادقانه منجر به ایجاد احساس امنیت خواهد بود.
در انتظارات واقع بین باشید
ریشه استرس، اضطراب و ناامیدی بسیاری از کارمندان انتظارات غیر واقعی سازمان است. همین توقعات نابجا در اکثر افراد موجب ضربه زدن به زندگی شخصی می شود. به عنوان یک رهبر باید مطمئن شوید کارمندان احساس کار بیش از حد یا ناراحتی ندارند، آن ها به احتمال زیاد شجاعتی برای بیان این مسئله نخواهند داشت. گرچه بسته به اهداف سازمانی ممکن است انجام این کار برای شما دشوار باشد. اما بیش از هر چیزی سعی کنید فرهنگ گفتگوی دوستانه و صادقانه را در سیستم خود پایه گذاری نمایید. تمام تلاش خود را برای برطرف نمودن ترس های کارمندان بکنید.
در مورد رفاه کارمندان مراقبت کنید
نشان دادن اینکه چقدر رفاه جسمی و ذهنی کارمندان برای شما اهمیت دارد، رضایت شغلی را افزایش می دهد. برای رفاه جسمی، برخی شرکت ها به افراد بلیط های استخر، سالن های فوتسال، بدنسازی و … می دهند. گفتگوی سالم و ایجاد حس اعتماد هم از اصول ایجاد رفاه ذهنی هستند. همین که شخص بداند، شما به دنبال ایجاد تعادل بین زندگی شخصی و کاری او هستید انگیزه انجام کار بیشتری خواهد داشت.
بازخورد مکرر بدهید
برخی مدیران از دادن بازخورد به کارمندان خودداری می کنند. آن ها نمی خواهند کارمند متوجه نارضایتیشان باشد. اما کارمندان معمولا از دریافت فیدبک از سمت مدیر لذت می برند. همین که کارشان دیده می شود، حتی اگر خطاهایی داشته باشد برایشان رضایت بخش است. با برنامه ریزی ماهانه کار اعضای تیم خود را مورد ارزیابی قرار دهید. از آن ها هم بخواهید نظرات خود را به شما بگویند. اگر بیان مستقیم برای آن دشوار است، نظرسنجی ایجاد کنید.
کارمندان را بشناسید
شناخت کارمندان یکی از ساده و ارزان ترین راه ها برای افزایش رضایت شغلی است. تنها چیزی که نیاز دارید این است که نسبت به آنچه در اطراف تان اتفاق می افتد بیشتر دقت کنید. تحقیقات نشان داده کارمندانی که احساس می کنند کار آن ها دیده نمی شود، احساس رضایت ندارند.
روی اهداف بلند مدت تمرکز کنید
کارمندی که همیشه منتظر دریافت برگه اخراج باشد، انگیزه برای انجام کار نخواهد داشت. به آن ها اطمینان دهید تا زمانی که برای شرکت مفید باشند، در سیستم خواهند ماند. در مورد اهداف بلند مدت با کارکنان صحبت کنید. اینکه بدانند ماموریت طولانی در پیش است باعث ایجاد هیجان در آنها خواهد بود.
فرصت هایی برای یادگیری ارائه دهید
رشد شخصی احتمالا مهم ترین جنبه افزایش رضایت کارمندان است. وقتی فرد احساس کند هیچ تغییر مثبتی ایجاد نخواهد شد خموده می شود.در نتیجه به دنبال جستجو برای جایی جهت افزایش یادگیری خواهد بود. پس با اجرای برنامه های یادگیری، انگیزه را افزایش دهید.
همدلی و همکاری را به یک ارزش تبدیل نمایید
سازمانی که در آن افراد بتوانند با یکدیگر مشارکت داشته باشند، بهتر مدیریت می شود. پس با ایجاد جلسات گفتگوی ماهانه یا برگزاری ناهارهای دورهمی روابط دوستانه را تقویت کنید.
یک مسیر شغلی شفاف ارائه دهید
اینکه کارمندان بدانند چه چیزی در آینده شغلی انتظارشان را می کشد، رضایت شغلی را افزایش می دهد. کمک به پرسنل برای برنامه ریزی طولانی مدت یعنی شما به موفقیت آن ها متعهد هستید. حتی حاضرید روی آن سرمایه گذاری کنید.
کارمندان را توانمند سازید
برای اینکه کارمندان از محل کار خود راضی باشند، باید احساس کنند روی آن کنترل دارند. آن ها باید مطمئن شوند اختیار لازم برای انجام کارهای مورد نظرشان را خواهند داشت. البته این به سیاست های سازمانی نیز بر می گردد.